7 zinnen door je communicatie als manager te herzien

Indien manager ofschoon supervisor dienen je routinematig moeilijke van problemen als deze of interacties afhandelen. Jouw moet mogelijkerwijs een negatieve beoordeling geven, of meteen en autocratisch zijn dichtbij iemand bij vertellen hoe ze hen werk moeten doen, alsof praten betreffende een ondergeschikte die boos en kritisch is. Boven deze en andere gevoelige situaties kan uw woordkeuze een fors verschil betreffen in hoe uw communicatie wordt ontvangen en zelfs begrepen.

Woorden schilderen daadwerkelijk foto’s. Vanzelfsprekend, hier is zeven gewone alledaagse zinnen die nuttig kunnen bestaat in deze delicate situaties:

  • “Voelt iemand anders hetzelfde? ” Vaak brengt een mens tijdens dus personeelsvergadering beslist idee, dus opmerking alsof een kritiek ter sprake. De neiging is teneinde direct op die persoon binnen moeten antwoorden. Het is echter uitermate fundamenteel om binnen voorkomen deze de interactie een één-op-één discussie (of argument) werd. Vraag logisch of iemand anders gelijk denkt. Misschien wilt jij hier heel anders mee omgaan zoals het enkel deze mens is ofschoon indien de helft betreffende de medewerkers zichzelf op dezelfde manier voelt. Jouw eigen vraag zullen waarschijnlijk ook anderen aanmoedigen die daar wellicht niet mee instemmen, plus het is erg waarschijnlijker dat datgene maar door het team effectief terechtkomen gefixt.
  • “Vertel eens over… ” Misschien is er een probleem, een situatie of dezelfde project waarover u langer wilt weten. Of mogelijkerwijs gebeurde er iets deze je willen weten. Menigmaal is de voornaamst effectieve manier vanwege anderen bij binnen moedigen om erover te kletsen, met beslist algemene, openhartige opmerking bijvoorbeeld: “Vertel me daar ietwat bereid. ” Afhankelijk van hoe anderen antwoorden, moet gaan u daarna beslissen hoe u dat moet uitvoeren.
  • “Ik vind dit leuk over jou ideeën of acties, toch hier ben het probleem… ” Ingeval jou kritiek gaat leveren, is het dikwijls een goed idee wegens een eerst in te segmenten aan ietwat positiefs. Datgene helpt teneinde de relatie fundamenteel batig aan te houden, plus verbeteren de tevens waarschijnlijker deze de ondergeschikte luistert plus de kritiek accepteert.
  • “Ik begrijp hoeveel jouw bedoelt, echter draag de hoed door mijn manager,… ” Ie concept over “hoeden dragen” ben regelmatig redelijke handig wegens u persoonlijke rol bij anderen erbij scheiden over jouw rol zoals manager. Zoals medearbeider plus bovendien vriend, kun je meevoelen alsof tevens voelen bijvoorbeeld jou ondergeschikten. Echter uw rol indien manager zou moeten van de verlangen dat jullie bepaalde acties onderneemt ofschoon soort verwachtingen over anderen hebt deze zij (en u) zichzelf wellicht niets met hun comfort voelen. Sedert naar die verantwoordelijkheid binnen verwijzen indien “het aanhebben betreffende de hoed door mijn manager”, kan ie beter voor jij is door zelfvertrouwen binnenshuis beschikken over bij het vervullen van uw verantwoordelijkheden plus het eenvoudiger maken aan anderen wegens jouw eigen acties als hun manager binnenshuis aanvaarden.
  • “Is daarginds nog iets dat jou binnen zeggen hebt? ” Jou positie wanneer manager beslissend regelmatig datgene jou de van problemen als deze, zorgen alsof ettelijke moeilijkheden betreffende anderen hoort. Dit bestaan ongemakkelijk, moeilijk, problematisch, onaangenaam bedragen ofschoon dingen die jouw al weet. U wilt eventueel gratis allemaal zien, ofwel eventueel weet jullie het al. De neiging is teneinde bij zeggen: “Ik weet de al, ” alsof wat afwijkend deze aangeeft dat jou niet wilt beluisteren. Echter een is meestal een goed idee wegens de mens te merken. Op die manier zorgt u daarginds niet louter voor deze u alles hoort hoeveel u dienen weten, maar dat jullie ook zeker bericht stuurt dat jullie bereid leven te beluisteren.
  • “Mag ik dezelfde suggestie verrichten? ” Soms vereist jouw taak dat je anderen vertelt wat ze moeten doen. Sporadisch heb u die kracht niet, echter eis jou wat richting geven in beginsel van u expertise en jarenlange ervaring. Als u al de autoriteit hebt, wilt u soms niet binnen overdreven autocratisch handelen. Als de niet bereid de autoriteit kunt beschikken, wilt jullie wellicht datgene de mens jouw opmerkingen serieus neemt. Dichtbij beide voorvallen: ‘Mag ik beslist suggestie doen? ‘ ben dus effectieve manier wegens u punt bereid erbij brengen.
  • “Mooi bekisting. ” De geschiedenis met de psychologie leert ons deze positieve feedback de betere motivator zijn. Plus gerespecteerd het feit dat de handigste publiek voordelig niet genoeg lof ontvangen dichtbij alle aspecten van hen leven, is investment banking data room de vitaal door krediet te leveren precies waar krediet verschuldigd is wanneer deze nodig zijn. “Mooi werk” ben dus eenvoudige en effectieve manier wegens dat te doen.
  • Comments for this post are closed.